Пятница, 03.05.2024 ····· Время: 08:12
 
Тут может быть информер
Расширенное промо видео
Тут может быть информер
Оригинал :: Субтитры :: Озвучка
Тут может быть информер
Оригинал :: Субтитры :: Озвучка
Меню сайта
 

Статистика
 

 
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Всё про всё » IT & Calculatoare » Totul despre calculatoare » structura unui calculator personal.laptop
structura unui calculator personal.laptop
corinushДата: Понедельник, 05.03.2012, 21:06 | Сообщение # 1
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 147
Репутация: 1
Статус: Offline


STRUCTURA SI FUNCTIA CALCULATORULUI. SISTEME DE OPERARE

In baza oricarui calculator stau doua componente fundamentale: Hardware si Software
Harware sunt componente tari, solide care pot fi pipaite. Din componentele hard-ului fac parte urmatoarele dispozitive: vizualizatorul, tastatura, mouse-ul, imprimanta, scanerul, boxe audio si altele. Toate acestea sunt conectate la unitatea centrala (blocul de sistem). Blocul de sistem, la randul sau, este compus din mai multe blocuri: blocul de alimentare, CD-ROM, DVD-RW, dischiera, memoria hard. Toate componentele sunt conectate la placa de baza. Pe placa de baza, de asemenea, sunt asamblate mai multe elemente, cum ar fi: procesorul, memoria operativa, placa de sunet, placa video, placa de retea, modemul. Aceste componente pot fi divizate in urmatoarele grupuri: unitati de intrare, unitati de iesire, unitatea de procesare. Unitatile de intrare si iesire pot fi atribuite unei grupe deoarece componentele care fac parte din aceste grupe au posibilitatea atit de a receptiona informatia, cit si de a o distribui. Unitatea de procesare este un sistem de componente, de care depind celelalte componente asamblate, anume el determina caracteristicile principale ale calculatorului, printre care enumeram:
Viteza de procesare, care depinde de clasa procesorului si determina numarul de operatii pe secunda se masoara in Hertz, (Hz).
Memoria operativa (memorie de tip RAM). De capacitatea ei depinde volumul de informatie memorizat de calculator in forma binara pentru prelucrarea datelor curente si datelor intermediare din aceasta memorie informatia este disponibila atit timp cit calculatorul este conectat la reteaua de alimentare. In memoria operativa este de asemenea inscris sistemul de operare care nu poate fi sters intimplator. Pentru un sistem de operare mai performant avem nevoie de o memorie mai mare
Memoria permanenta (memorie de tip ROM). Capacitatea ei ne permite pastrarea informatiei de un volum mai considerabil atit timp cit este necesar, fara restrictii, deconectarea calculatorului de la retea nu duce la pierderea informatiei. Capacitatea memoriei se masoara in octeti (byte), Kilobyte, Megabyte, Gigabyte.
Software este numita partea logica, programele care ne asigura lucrul cu calculatorul. La rindul sau, software este format din Sistemul de operare si Programele de aplicatie.
Cauza principala de aparitie a sistemului de operare este necesitatea de executare a operatiilor elementare pentru gestionarea resurselor calculatorului. Aceste operatii se numesc de nivel jos. Pentru utilizator practic este imposibil de a indeplini sute de mii de operatii elementare pentru a primi un rezultat scontat. Atfel, se poate afirma ca un sistem de operare poate fi asociat cu un translator-asistent intre componenta hardware a unui sistem de calcul si utilizator.
Un sistem de operare constã dintr-un ansamblu de programe de sistem, care administreazã resursele sistemului de calcul, asigurã utilizarea eficientã in comun a acestor resurse, asigura legatura intre componentele logice si fizice ale sistemului. Aceste programe conduc intreaga activitate din interiorul calculatorului, asista utilizatorul, pune in lucru si coordoneaza cu programele de aplicatie.
Sistemele mentionate mai sus sunt destinate pentru utilizatori simpli numiti USER si utilizatori administratori numiti ADMIN, care sunt utilizatori mai experimentati, iar sistemul lor de operare are un nivel de securitate mai ridicat. Cele mai raspindite tipuri de sisteme de operare pentru utilizatori de tip USER sunt:
MS-DOS, Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows ME, Windows XP. Pentru utilizatori de tip ADMIN avem sisteme de operare mai performante: Windows NT (New Technology), Windows 2003 Server, Zinux, Free BSD.
Functiile principale ale sistemului de operare sunt:
1.) Oferirea posibilitãtii de lansare in executie a programelor de aplicatie,
2.) Alocarea resurselor necesare executãrii programelor, care se realizeazã prin identificarea programelor ce se executã, rezervarea memoriei pentru aceste programe, controlul dispozitivelor periferice si a cerintelor privind protectia datelor;
3.) Facilitãti pentru compresia datelor, sortare, interclasare, catalogare si intretinere a bibliotecilor;
4.) Planificarea executiei lucrãrilor dupã anumite criterii, pentru utilizarea eficientã a resurselor unitatii centrale de prelucrare.

MODEMUL
In literatura de specialitate se atentioneaza asupra a doua tipuri de modeme: Interne si Externe. Modemul intern se caracterizeaza prin instalare in placa de baza a calculatorului, in sloturi. Modemul extern reprezinta un bloc separat conectat la calculator prin intemediul cablului. Modemurile sunt dispozitive destinate pentru instaurarea conectarii intre calculatoare, cu ajutorul liniei telefonice in reteaua mondiala Internet. Liniile telefonice sunt folosite, in general, pentru transmiterea sunetelor, a vocii umane. Modemurile au fost inventate pentru a converti informatia digitala a calculatorului in semnal analog, impulsuri care pot fi transportate prin retelele telefonice catre un alt calculator. Modemul de la celalalt capat al liniei primeste mesajul, il decodeaza in sistem binar si il transmite calculatorului. Astfel, se realizeaza o comunicare intre doua terminale de Internet. Se mai numeste conexiune dial-up.
Viteza unui modem se masoara in biti pe secunda (bps), aceasta variind de la 9,6 Kbps pina la 56 de Kbps. Denumirea de modem este prescurtarea de la Modulator - Demodulator, doua componente ale modemului care fac posibila decodarea impulsurilor in informatie digitala si invers.
Un tip de modem mai performant este cel conectat prin reteaua de cablu TV. Modemul de cablu este mai rapid decit cel prin dial-up deoarece abonatul la Internet are o conexiune permanenta, iar viteza de transfer este mai mare decit in cazul conexiunii dial-up.
Modemurile sunt clasificate in functie de tipul de conexiune al acestora: modemuri telefonice, de cablu TV si modemuri radio (legatura wireless). Din punct de vedere al componentelor aflate pe placa de modem, modemurile pot fi hardware (executa toate operatiile de modulatie, demodulatie si compresie) sau software, caz in care majoritatea operatiilor cad in sarcina microprocesorului calculatorului. Aceasta ar insemna ca o parte din procesarea semnalului este descarcata de catre procesor.
Exista modemuri ale caror caracteristici sunt "Voice, Data si Fax", iar altele care nu au decit Data si Fax. Prima categorie iti ofera avantajul folosirii modemului si pentru convorbiri telefonice.

WINDOWS 95
Sistemul operational WINDOWS 95 a fost lansat oficial la 24 august 1995. WINDOWS 95 este pachetul software care a exercitat cel mai mare impact in lumea calculatorului. WINDOWS 95 este un sistem perfectionat de la MS-DOS, WINDOWS 3.1 si WINDOWS 3.11. Sistemul de operare WINDOWS 95 si-a dobindit numele de la zonele de pe ecran, numite ferestre, care apar atunci, cind Windows este utilizat. Tot ce se lucreaza in Windows este afisat in una din cele doua tipuri de ferestre: fereastra de program si fereastra cu document. Acest sistem operational se bazeaza pe dialogul dintre utilizator si calculator prin intemediul ferestrelor. Sistemul de operare WINDOWS 95 a fost creat pentru a usura munca utilizatorilor incepatori sau putini experimentati. Beneficiarii de baza ai sistemului operational WINDOWS 95 constituie utilizatorii simpli supranumiti, in limbajul calculatorului, USER. Asadar, scopul principal al elaboratorilor Windows 95 este scaderea brusca a cerintelor de pregatire pentru utilizatori si elaborarea unei interfete comode si sigure. Cu ajutorul acestui sistem de operare orice operatie poate fi indeplinita prin mai multe cai posibile, deci destinata pentru diferiti posesori, fiecare cu caracterul si preferintele sale, a fost bine gindit sistemul de sfaturi, mesaje si avertizari pentru sustinerea utilizatorului pe tot parcurul sedintei de lucru.
Sistemul operational Windows 95 este construit in modul real-obiectual, cee ce inseamna ca interfata reprezinta o copie a lumii reale, iar lucrul cu calculatorul se reduce la manipularea cu obiecte uzuale. Astfel, mapele pot fi deschise, puse in geanta, documentele – pot fi studiate, corectate, mutate dintr-un loc in altul, aruncate in cosul de gunoi, faxul sau scrisoarea – trimise destinatarului etc.
Microsoft, compania care a elaborat acest sistem operational, afirma ca in timpul apropiat utilizatorii se vor gindi mai putin la programe in care sunt scrise documentele, si mai mult la documentele cu care lucreaza.
 
Всё про всё » IT & Calculatoare » Totul despre calculatoare » structura unui calculator personal.laptop
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:
 
Поиск
 

Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  •  




    С любовью © 2024
    Бесплатный хостинг uCoz