Воскресенье, 05.05.2024 ····· Время: 12:17
 
Тут может быть информер
Расширенное промо видео
Тут может быть информер
Оригинал :: Субтитры :: Озвучка
Тут может быть информер
Оригинал :: Субтитры :: Озвучка
Меню сайта
 

Статистика
 

 
[ Новые сообщения · Участники · Правила форума · Поиск · RSS ]
  • Страница 1 из 1
  • 1
Всё про всё » Omul si Societatea » Copii » Totul despre alaptare
Totul despre alaptare
corinushДата: Пятница, 24.02.2012, 20:41 | Сообщение # 1
Генералиссимус
Группа: Администраторы
Сообщений: 147
Репутация: 1
Статус: Offline

Despre laptele matern
Laptele matern reprezinta laptele produs de corpul unei mame cu scopul de a hrani copilul. Laptele de mama este principala sursa de hrana pentru sugar si unica din punct de vedere nutritiv si calitativ.
Perioada optima de alaptare
Perioada optima de alaptare nu este nici de trei ani, dar nici de trei-patru luni, cum cred multe mame din Romania, ci de un an, spun specialistii...
Ablactarea (intarcarea)
Ablactarea (intarcarea) difera ca moment de la caz la caz. Nu exista un termen fix pentru ablactare (intarcare) si este greu de definit ce este normal sau anormal cand este vorba de un copil, deoarece fiecare copil are un mod propriu de dezvoltare si o personalitate aparte. In general este bine sa se alapteze cel putin 3-4 luni, daca se poate chiar 6-9 luni. Ablactarea presupune inlocuirea laptelui matern prin alte alimente necesare sugarului.
Alaptatul, intre mit si adevar
Alaptarea este un proces extrem de complex si cu multe ramificatii. Printre toate acestea, multe informatii gresite s-au strecurat. Cele mai multe mituri provin chiar din sanul familiei si de prin sfaturile prietenilor. Medicii raman cea mai veridica sursa de informatii la orice probleme referitoare la alaptat. Iata ceea ce este adevarat si ceea ce este fals cu privire la alaptat.
Intarcarea, ce sa faci si ce nu?
Intarcarea reprezinta trecerea de la alaptat exclusiv la introducerea alimentelor solide si chiar la renuntarea completa la biberon. Bebelusul s-ar putea sa resimta aceste schimbari intr-un mod nu tocmai placut. Iata cateva lucruri pe care sa le faci pentru a avea un bebe fericit in acest timp si ce anume trebuie sa eviti!
Alimente periculoase in alaptare
Cand incepi sa iti hranesti sugarul la san, ai o responsabilitate foarte mare in privinta calitatii laptelui pe care i-l furnizezi. Uneori acesta poate fi afectat de anumite alimente pe care le consumi in timp ce alaptezi si care pot avea repercusiuni si asupra bebelusului.
Intarcarea sau incetarea alaptarii bebelusului
Intarcarea este un eveniment important nu numai pentru sugar, dar si pentru mama, atat din puntc de vedere fizic, cat si emotional. O mama care a acordat o mare importanta alaptarii la san se poate simti oarecum data la o parte si deprimata dupa ce o intrerupe, ca si cum astfel ar fi afectata apropierea dintre sine si copil sau ca si cand importanta persoanei ei ar fi diminuata.
Sfaturi de intarcare de la mamici
Intarcarea reprezinta incetarea alaptarii bebelusului sau copilului. Este un pas mare in dezvoltarea lui si nu este intotdeauna un test usor de trecut de parinti. Daca te-ai hotarat sa intarci copilul, atunci ia in considerare sfaturile, trucurile si solutiile pertinente ale mamicilor care au trecut prin acest proces in cresterea copilului.
Alaptarea, remarcabila prima ora din viata
Contactul timpuriu piele la piele si initierea precoce a alaptarii sunt asociate cu reducerea mortalitatii in prima luna de viata. In acelasi timp ele se mai asociaza si cu cresterea alaptarii exclusive si a duratei alaptarii in urmatoarele luni, ducand la o mai buna sanatate si la reducerea ulterioara a mortalitatii.
De ce scade secretia lactata?
Daca sugarul suge mai des decat de obicei, chiar si noaptea nu inseamna ca nu primeste lapte suficient; exista perioade in care mananca mai mult, cum sunt perioadele de crestere accelerata si exista perioade in care apetitul lui este mai scazut. Daca sugarul este sanatos, este multumit si doarme linistit dupa supt, daca curba
Cand este alaptarea interzisa?
Alaptarea este o decizie personala. Cel putin in cele mai multe dintre cazuri. Insa exista si conditii sau afectiuni medicale care te pot impiedica sa alaptezi copilul, chiar daca iti doresti asta. Chiar si in afara afectiunilor medicale, exista dezavantaje emotionale care cantaresc mult in decizia de a evita alaptarea copilului.
Colectarea laptelui matern
Colectarea laptelui matern si stocarea lui in conditii adecvate reprezinta o sursa eficienta si importanta de hrana pentru bebelus chiar si la cateva ore distanta de cand a fost colectat.
Alcoolul in alaptare
Alcoolul nu este o bautura complet interzisa in alaptare, insa are masuri stricte de consum in aceasta perioada. Trebuie sa fii foarte atenta, pentru ca atata timp cat o cantitate mica de alcool nu dauneaza copilului si iti poate oferi relaxarea de care ai nevoie, orice depasire a limitei poate avea repoercusiuni asupra sanatatii micutului.
Perna pentru alaptat
Perna special conceputa pentru alaptare reprezinta o mana de ajutor pentru mamici in alaptarea corecta a bebelusului. De asemenea, o astfel de perna reprezinta un plus de confort atat pentru mama, cat si pentru bebelus.
Ce contine laptele de mama?
Laptele de mama este alimentul cel mai sanatos pentru nou-nascut deoarece contine toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie bebelusul. In plus, prin alaptat se creeaza si se intareste legatura unica dintre mama si fat. Chiar daca alaptatul poate fi foarte solicitant din punct de vedere psihic si extenuant din punct de vedere fizic, mamele trebuie sa fie constiente de importanta alaptatului la san in dezvoltarea copilului.
Cum colectezi laptele matern la serviciu?
Colectarea laptelui matern la locul de munca va fi o activitate zilnica daca revii la serviciu cat inca mai alaptezi bebelusul. Iar pentru aceasta trebuie sa tii cont de cateva sfaturi utile si sa nu uiti sa vorbesti cu seful tau despre pauzele dese, necesare pentru aceasta actiune.
Exista efecte negative ale alaptarii asupra bebelusului?
Pana acum s-a vorbit numai despre beneficiile alaptatului asupra copiilor, deloc putine la numar. In ceea ce priveste dezavantajele alaptarii, exista intr-adevar dezavantaje ale alaptarii pentru mamici, insa este greu sa identifici efecte negative ale acesteia asupra copilului. Medicii au reusit sa identifice mici diferente in sanatatea copiilor alaptati si a celor hraniti cu formule de lapte, insa sustin ca acestea nu pun probleme semnificative din perspectiva medicala.
8 sfaturi practice pentru alaptatul nocturn
Alaptatul nocturn nu este cel mai placut moment din meseria de parinte, dar este o necesitate in primele luni de viata ale bebelusului. Iata cateva sfaturi practice care te ajuta sa suporti mai usor trezirile frecvente si prin care il obisnuiesti pe bebe sa doarma mai mult pe timpul noptii!
Medicamente pentru oprirea lactatiei. Intarcarea cu ajutorul medicamentelor
Medicamentele pentru oprirea lactatiei sunt o metoda artificiala de intrerupere a secretiei laptelui matern si de intarcare a bebelusului. Folosirea acestor medicamente ridica multe riscuri asupra sanatatii. Medicii sunt din ce in ce mai ingrijorati asupra efectelor lor adverse si recomanda intarcarea pe cai naturiste sau asteptarea ca laptele matern sa se opreasca in mod natural.
Anestezia in timpul alaptarii
Anestezia in timpul alaptarii - Indiferent de anestezia pe care o primesti, trebuie sa lasi sa treaca minim 4 ore pana la alaptat si in orice caz, trebuie sa mulgi si sa arunci primul lapte de dupa anestezie.
Alaptarea prelungita, ce trebuie sa stii?
Alaptarea prelungita se defineste prin continuarea hranirii bebelusului la san dupa varsta de un an. Exista o multime de beneficii de care se poate bucura copilul de pe urma alaptarii prelungite, dar si cateva inconveniente. Analizeaza cu atentie avantajele si dezavantajele alaptatarii pe termen lung si ia cea mai buna decizie pentru micutul tau!
Alaptarea, provocari si drepturi
Alaptarea reprezinta pentru copil mult mai mult decat simpla hrana. Laptele mamei contine sute de substante utile pentru sanatatea copilului, enzime, proteine si hormoni care vor contribui la dezvoltarea si supravietuirea copilului.
Sarcina si alaptarea
Majoritatea mamicilor au adoptat aceasta judecata vehiculata in popor care spune ca nu este nevoie sa te protejezi in timp ce alaptezi. Se merge pe premisa ca alaptatul reprezinta o metoda contraceptiva pentru ca in acea perioada nu ai menstruatie. Realitatea este ca in timpul alaptatului la san esti mai putin fertila, dar nu infertila, iar sarcina se poate instala cu usurinta.
Ocitocina, rolul ei in nastere si alaptare
Ocitocina este un hormon secretat de creier, numit si "hormonul dragostei", care se elibereaza in sange. Contribuie la producerea contractiilor uterine si usurarii procesului de nastere. Este un hormon esential si in alaptare, deoarece contribuie la ejectarea laptelui matern si la mentinerea lactactiei. Afla tot ce trebuie sa stii despre rolul ocitocinei in nastere si alaptare!
Alaptarea la san si riscul de astm la copii
Alaptatul creste riscul de astm la copii? Aceasta pare sa fie una dintre ingrijorarile expertilor care in urma unor studii au ajuns la concluzia ca desi alaptatul la san pe termen lung pare sa favorizeze dezvoltarea sanatoasa a plamanilor copiilor, acesta pare sa creasca riscul de astm la bebelusii nascuti de mame cu probleme respiratorii.
Raceala si gripa mamei in alaptare, periculoase pentru sugar?
Raceala sau gripa mamei in alaptare, periculoasa pentru bebelus? Daca racesti sau esti gripata in alaptare nu trebuie sa incetezi alaptatul, dar trebuie sa ai grija cum tratezi afectiunea. Multe dintre medicamente sunt interzise in alaptare!
Varsta potrivita pentru intarcarea bebelusului
Varsta potrivita la care trebuie sa intarci bebelusul nu exista. Ceea ce recomanda specialistii este sa alaptezi copilul cel putin pana la varsta de 6 luni. Dupa aceea, decizia de intarcare trebuie luata in functie de mai multi factori, in cazul in care bebelusul insusi nu da semne ca vrea sa renunte la san.
Bebelusii si copiii mici trebuie alaptati!
Alaptarea nu este obligatorie, dar este esentiala in dezvoltarea bebelusului. Unele mamici alapteaza pentru ca este firesc sa fie asa, altele refuza sa-si alapteze pruncul dupa ce nasc. Medicii avertizeaza: daca ai lapte, este esential sa alaptezi copilul!
Alaptarea in timpul sarcinii
Femeile pot ramane insarcinate in timp ce alapteaza un copil. Insa una dintre grijile care planeaza in aceasta situatie este alaptarea. Mai pot ele alapta bebelusul sau afecteaza sarcina?
Alaptarea in primele zile dupa nastere
Alaptarea in primele zile dupa nastere nu este deloc un proces care decurge ca uns. Pare destul de usor in teorie: iei bebele, il pui la san si acesta va purcede singur in a se hrani. In practica insa, proaspetele mamici se confrunta si cu situatii in care bebelusul nu vrea sub nicio forma sa se hraneasca de la san.
Dispozitia mamei si alaptarea
Dispozitia mamei si alaptarea - Legatura dintre mama si bebelus este unica si uneori chiar indescifrabila. Exista un schimb de stari si trairi intre tine si copil greu de explicat, iar el preia aproape toate starile care te incearca. Specialistii sustin ca mamele relaxate secreta mai mult lapte decat cele stresate!
Importanta alaptarii
Alaptarea pentru o perioada lunga de timp este importanta pentru ca laptele de mama este alimentul ideal pentru puiul tau, inca din prima clipa de viata. Laptele de mama ii asigura puiului tau tot ceea ce are nevoie in primele 6 luni de viata, fara a fi necesar sa primeasca nimic altceva (nici apa, ceai sau alte alimente).
Trucuri pentru alaptarea in public
Alaptarea bebelusului in public poate fi un moment stanjenitor si delicat pentru tine, in special daca esti proaspata mamica si treci pentru prima oara prin asta. Nicio femeie nu se simte tocmai confortabil atunci cand isi expune sanii in vazul lumii. Insa alaptatul in public nu este un gest vulgar, ci este un dar minunat pe care o mamica il face bebelusului. Iata cateva trucuri prin care sa tii alaptatul cat mai departe de ochii lumii, chiar si in public, si sa te simti mai confortabil facand asta!
Mulsul sanilor, sfaturi practice de la mamici
Alaptarea ar putea fi avansata cu srinta la rangul de arta sau mestesug. Nu presupune o simpla hrana pentru bebelus, ci are mai multe implicatii si uneori, chiar complicatii. Una dintre ele este pentru multe femei mulsul laptelui matern atunci cand bebelusul nu e in preajma sau doarme. Pentru asta, ai nevoie de cele mai bune trucuri de la mamici care au trecut prin asta!
Doar 28% dintre copii sunt alaptati mai mult de 6 luni
Exista diferente in ceea ce priveste durata alaptarii intre mediul rural si cel urban, astfel ca in mediul rural, alaptarea dureaza in medie pana la 7 luni, iar in urban pana la 5 luni.
Eructarea aerului dupa alaptare
Eructarea aerului dupa alaptat reprezinta eliminarea gazelor intestinale sau a aerului din stomac la bebelusi. Atunci cand mananca bebelusii inghit si aer si nu stiu sa elimine singuri gazele intestinale asemenea adultilor, de aceea ei trebuie ajutati de parinti.
Ce faci cand bebelusul refuza sanul prima oara?
Alaptarea este cel mai firesc si natural act pe care il face mama pentru bebelus si pe care bebelusul il primeste de la mama. Medicii recomanda ca alaptarea sa se intieze cat mai repede dupa nastere, chiar in primele ore. Dar ce faci daca bebelusul refuza sanul si nu vrea sub nicio forma sa fie alaptat?
Depozitarea laptelui matern
Depozitarea laptelui matern atunci cand alaptezi trebuie sa respecte anumite conditii de siguranta – temperatura, tipuri de sticle sau pungi etc. - pentru a fi dat copilului fara niciun risc de imbolnavire.
Consultantul in lactatie, ajutor pentru proaspetele mamici
Consultantul in lactatie se asigura ca atat bebelusul, cat si mama au parte de cel mai bun start in alaptare si beneficiaza de sustinere constanta pe toata perioada alaptarii astfel incat ambii sa se bucure de beneficiile fizice, emotionale si economice ale acestui proces.
Mameloanele de silicon in alaptare
Mameloanele de silicon disponibile in farmacii pot ajuta mamele atat in pregatirea sanilor pentru alaptat, cat si in continuarea alaptatului fara a suferi de durerile provocate de fisuri (ragade).
Alaptatul, o decizie personala
Alaptatul bebelusului este atat de laudat de toti expertii si de majoritatea mamicilor incat este aproape imposibil sa te gandesti la a nu alapta viitorul tau bebelus. Insa alaptarea este o decizie personala, spun specialistii, si nu tot ceea ce benefic pentru unele mame este bine si pentru tine.
Probleme in alaptarea bebelusului
In timpul alaptarii, pot aparea atat complicatii ale mamei prin probleme la nivelul sanilor, dar si dificultati de hranire care tin mai mult de bebelusi. Afla care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta bebelusii!
Sanul sau sticluta?
E posibil ca, inainte de nasterea copilului, veti lua decizia referitor la modul de alaptare a copilului
Sanii dupa alaptare (intarcare), ce probleme pot aparea?
Sanii sunt in continua schimbare inca de la instalarea sarcinii in corpul tau si pana dupa intarcarea micutului. Desi cele mai multe complicatii risca sa apara in timpul alaptarii, nici dupa ce incetezi alaptarea bebelusului tau acestea nu dispar in totalitate. In aceasta etapa apar mai degraba efecte inestetice precum sani lasati, diformi, asimetrici, turtiti etc.
Alaptarea bebelusului, 10 pasi simpli pentru un alaptat corect
Alaptarea bebelusului - Majoritatea mamicilor se chinuie sa faca acest lucru si reprezinta o povara atat pentru ele, cat si pentru micut. Urmeaza cativa pasi esentiali pentru dezvoltarea unei tehnici corecte de alaptat!
Pompa de san electrica sau manuala? Avantaje si dezavantaje
Pompa de san ajuta proaspetele mamici care doresc sa alapteze bebelusul sa mulga sanul si sa produca lapte pentru hranirea copilului cu biberonul. Pompele de san sunt de doua feluri: manuale si electrice.
Mentinerea lactatiei
Mentinerea lactatiei - Odata ce se initiaza laptele matern este nevoie ca acesta sa fie mentinut pe toata perioada alaptarii copilului pana la intarcare. Exista conditii esentiale pe care mama trebuie sa le respecte pentru ca acest lucru sa se intample.
Copiii alaptati la san NU au nevoie de apa
Alaptarea ofera hidratare, asa ca bebelusii alaptati la san nu mai au nevoie de apa. Specialistii sustin ca mamicile nu trebuie sa uite ca laptele matern este compus din apa in proportie de aproape 90%.
Medicamentele si alaptarea
Fiecare mama care alapteaza este datoare sa se informeze asupra efectelor pe care le pot avea anumite medicamente in alaptare, mai ales daca este vorba de antibiotice. Inainte de a incepe un tratament medicamentos, mama trebuie sa se prezinte la medicul curant si, daca este necesar, sa inceapa un tratament respectand intocmai dozele si intervalele de administrare prescrise.
5 intrebari despre alaptarea prelungita
Iti oferim in randurile urmatoare 5 intrebari si raspunsuri despre alaptarea prelungita. De obicei, specialistii recomanda intarcatul la varsta de 1 an deoarece acesta este momentul ca bebelusul incepe sa tolereze laptele de vaca. Insa, de cele mai multe ori uitam ca alaptarea este o metoda mai mult decat simpla de hranire a bebelusului.
Ragadele in alaptare
Aparitia ragadelor in alaptare poate constitui o problema serioasa pentru mamicile care doresc sa-si alapteze bebelusul. In primele zile dupa nastere, alaptarea poate fi foarte dificila, astfel incat multe mame se descurajeaza si renunta, trecand la biberon. Cu multa rabdare si respectand cateva reguli simple, vei reusi sa-i oferi celui mic hrana cea mai buna pentru el : laptele matern.
Cum prevenim durerile de san in timpul alaptarii?
Durerile de san sunt intotdeauna o problema care trebuie luata in serios. Uneori insa, ele sunt un efect al furtunilor homonale si al alaptarii, fara a fi ingrijoratoare. Alteori, pot reprezenta un simptom al unei complicatii in alaptare. Exista mai multe cauze ale durerilor de san in sarcina si solutii specifice fiecareia. Afla cum poti sa ameliorezi sau sa le previi!
Semne care indica ca sugarul nu primeste suficient lapte
Semne care indica ca sugarul nu primeste suficient lapte - Multe mamici merg pe premisa ca atunci cand bebelusul se opreste din supt inseamna ca s-a saturat si ca este hranit corespunzator. Exista situatii in care chiar daca bebelusul refuza sa mai manance, acesta nu este hranit indeajuns.
Complicatii in alaptare. Sanii mamei, probleme si solutii
Complicatii ale alaptarii - In mod normal procesul alaptarii decurge destul de facil si relaxant. Dar daca esti mamica pentru prima oara si chiar si daca ai experienta, este posibil sa te confrunti cu mai multe probleme si dificultati in timpul alaptarii celui mic.
Sfaturi utile pentru a alapta mai usor
Alaptarea sugarului trebuie sa aiba loc in conditii de deplina de relaxare a mamei. Pentru cele care inca au probleme cu alaptatul, descopera cateva sfaturi esentiale pentru a imbunatati calitatea lui.
Proba suptului in alaptarea bebelusului
Proba suptului presupune cantarirea bebelusului inainte si dupa alaptare, pentru a sti cu exactitate cat a luat in greutate la fiecare masa. Pediatri recomanda in general proba suptului la fiecare masa timp de 2-3 zile. Proba suptului se face numai la recomandarea medicului si nu trebuie sa devina o practica obisnuita a mamei. Aceasta ajuta medicul sa afle daca cel mic primeste sau nu cantitatea necesara si suficienta de lapte, daca este nevoie de suplimentarea ori de reducerea ratiei de lapte. In general, este important ca punerea bebelusului pe cantar sa se faca saptamanal, pentru a vedea cat ia in greutate in total. O alaptare corecta presupune printre altele si golirea sanului, fapt care prezinta avantaje din doua perspective: sanii mamei vor fi mai sanatosi si vor produce exact cantitatea suficienta de lapte pentru bebelus, iar sugarul va ajunge si la acel lapte mai gras si mai hranitor, de la finalul alaptarii.
Alaptarea gemenilor
Alaptarea gemenilor poate speria la primul gand unele mamici. Este drept, alaptarea a doi sau mai multi bebelusi este obositoare si necesita mai multa implicare, insa merita sa accepti provocarea, chiar daca suplimentezi cu lapte formula, deoarece iti vei vedea bebelusii fericiti si dezvoltandu-se corect.
Bebe adoarme la san. Ce e de facut?
Se intampla de multe ori ca bebelusul sa adoarma la san, mai ales in primele luni de viata. Este o experienta minunata pentru tine si o solutie linistitoare pentru bebelus, insa aceasta nu trebuie sa devina un obicei, din mai multe motive.
Refuzul sanului
Bebelusul refuza sanul pentru ca nu ii este foame sau sugarul refuza cu desavarsire alaptarea, ceea ce nu poate fi numita o intarcare precoce, deci trebuie sa mergeti la pediatru. Bebelusul poate refuza doar sa manance, doar sa consume lichide, doar laptele matern, doar laptele praf sau pe toate, insa motivele sunt variate. Probleme de sanatate, Pozitie incorecta la alaptat,Probleme cu sanii si sfarcurile, pot fi raspunsuri.
Alaptarea
Alimentul ideal, mai ales pentru nou-nascut, este laptele matern. Acesta este cel mai complet aliment, continand toate elementele nutritive necesare, intr-o proportie adecvata, adaptata posibilitatilor digestive reduse ale sugarului. Alimentatia la san este cea mai buna modalitate de satisfacere a tuturor necesitatilor nutritive in primelor 6 luni de viata ale bebelusului.
Cum slabim in alaptare
Dieta in alaptare poate afecta cantitatea de lapte matern produsa si ar trebui supravegheata cu atentie. Pentru a slabi in perioada alaptarii se impune sa tii cont de cateva aspecte: sa nu apelezi la solutii rapide, sa scazi in greutate treptat, sa alaptezi oricand bebelusul cere si altele. Desi se vehiculeaza ca bebelusul ar putea sa respinga sanul imediat dupa exercitiile fizice din cauza cresterii secretiei de acid lactic in laptele matern, expertii spun ca sansele ca acest lucru sa se intample sunt minime. Sportul si regimul alimentar corect in alaptare sunt elementele care te pot ajuta cu adevarat sa slabesti.
Pompa de muls si mulsul laptelui matern
Pompa de san ajuta mamicile care alapteaza sa exprime (sa mulga) sanul si sa alimenteze bebelusul cu lapte matern din biberon. Laptele matern astfel obtinut poate fi depozitat la congelator pentru alimentari ulterioare. Pompele de san sunt fie manuale (activate cu mana sau chiar cu piciorul, in functie de model), fie electrice, si se gasesc intr-o gama variata. Pompele electrice se impart in trei subcategorii, in functie de pret si calitate.
Toxinele din laptele matern
Laptele matern contine si el toxinele la care a fost expusa mamica, inclusiv poluanti si dioxine, care sunt cunoscute pentru efectul lor negativ asupra glandei endocrine. Cercetatorii au incercat sa afle cate dintre aceste toxine sunt absorbite de corpul uman, ingrijorati fiind de numarul in crestere al cazurilor de cancer si de oligospermie.
Lactatia
Lactatia este reprezentata de secretia de lapte a mamei dupa nastere. Este un proces esential in alaptarea corecta si adecvata a bebelusului. Exista in cazuri in care aceasta nu apare sau este insuficienta. De aceea se apeleaza la anumite metode de stimulare a ei. Afla care sunt principalele lucruri pe care trebuie sa le stii despre lactatie si cum sa o opresti cand nu mai ai nevoie de ea!
Alaptarea in tandem
Alaptarea in tandem reprezinta alaptarea simultana a unor frati de varste diferite. Aceasta ia nastere dupa ce ramai insarcinata in timp ce alaptezi primul copil. Desi poate fi stresanta pentru mamica, exista o multime de beneficii pentru ambii copii.
Antibioticele in timpul alaptarii
Antibioticele adiministrate in timpul alaptarii par sa fie in general in regula, desi ele trec in laptele matern in cantitati diferite. Exista si antibiotice in timpul administrarii carora este indicat sa opresti alaptarea. Pentru Gentamicina, Cefuroxamina, Claritromicina si Trimetoprim se recomanda oprirea alaptarii pe perioada administrarii.
Accesorii in alaptare pentru un plus de confort
Alaptatul este un proces complex care include in principal sanii mamei si bebelusul care abia asteapta sa se hraneasca cu lapte matern. Dar exista cateva accesorii utile care te pot ajuta sa alaptezi mai usor si sa te simti mai confortabil in timpul acestuia.
Cum influenteaza alaptarea inteligenta copilului?
Alaptarea are beneficii nu numai in sanatatea bebelusului, ci si in copilaria tarzie a lui sau la maturitate. Se pare ca alaptarea il face, printre altele, mai inteligent. Astfel, performantele intelectuale sunt influentate de aceasta sursa unica de hrana de care beneficiaza inca de la nastere. Specialistii sustin ca bebelusii alaptati pot avea o dezvoltare cognitiva mai accelerata decat a celor care sunt hraniti cu lapte praf.
Cum slabesc mamicile in timpul alaptarii?
Slabitul in timpul alaptarii trebuie sa tina cont de cateva reguli esentiale. Ca orice mamica, si tu iti doresti sa scapi de kilogramele in plus cat mai repede dupa nastere. Nu poti apela la orice dieta sau metoda de slabit fara a fi sigura ca nu interfereaza cu laptele pentru bebelus. Afla cum slabesti in timp ce alaptezi!
Metode utile de intarcare a bebelusului
Intarcarea sau incetarea alaptarii are loc atunci cand bebelusul renunta complet la laptele de la sanul mamei in favoarea altor surse de hrana.Pentru ca si tu si bebele sa aveti timp pentru a va adapta la schimbarile fizice si emotionale asociate acestei renuntari la san, acest proces trebuie realizat treptat. Iata cele mai bune moduri!
Laptele de tranzitie
Laptele de tranzitie face trecerea progresiva de la colostru la laptele matur din timpul alaptarii. El are textura si compozitie diferite de cele ale colostrului si laptelui matur si are un rol esential in cresterea si dezvoltarea copilului in primele 2 saptamani dupa nastere.
Golirea sanilor. Cum te asiguri ca golesti sanii sigur si eficient?
Golirea sanilor este esentiala pentru proaspetele mamici atunci cand laptele matern este in exces, iar bebelusul fie nu este prin preajma, fie este satul si nu mai vrea sa manance. A goli sanul de lapte reprezinta o metoda profilactica impotriva diverselor afectiuni grave, precum mastita sau angorjarea.
Abcesul mamar
Abcesul mamar reprezinta o infectie caracterizata printr-o cavitate plina de puroi, care se dezvolta la nivelul glandei mamare.
Influenta alaptarii asupra sistemului imunitar al bebelusilor
Sistemul imunitar al bebelusului este stimulat serios prin alaptarea bebelusului. Alaptatul are multe beneficii unice in cresterea si dezvoltarea bebelusului. Insa dezvoltarea unui sistem imunitar puternic este una dintre cele mai importante calitati. Este important sa alaptezi bebelusul macar pana la varsta de 6 luni cand sistemul imunitar se maturizeaza.
Berea creste secretia lactata?
Berea creste secretia lactata, insa nu datorita alcoolului, caci acesta nu este benefic, spun expertii. Mamicile care alapteaza sunt adesea sfatuite sa consume bere pentru a spori lactatia si pentru relaxare, insa berea alcoolica este de evitat in alaptare. Daca iti place gustul berii, afla ca si cea fara alcool are acelasi efect de stimulare a lactatiei si este solutia ideala. Pentru cresterea sau stimularea secretiei lactate, concentreaza-te asupra unei alimentatii echilibrate, formata din mancaruri nutritive si asupra alaptarii constante.
Fumatul in timpul alaptarii
Fumatul in alaptare este la fel de daunator ca fumatul in sarcina. Ideal este sa te lasi cat mai devreme posibil, insa cu unele precautii. Fumatul este periculos atat pentru mama, cat si pentru copil, in perioada sarcinii si dupa nastere, deoarece poate duce la multe complicatii in cazul amandurora, cum ar fi cresterea ritmului cardiac si a frecventei respiratorii. Unele toxine raman in corpul fumatorului, ceea ce inseamna ca, chiar daca te lasi dupa nastere, acestea pot fi prezente si in laptele matern.
Cresterea secretiei lactate
Cresterea secretiei lactate reprezinta o preocupare comuna a multor mamici care alapteaza. Multe femei care alapteaza, la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, au mai putin lapte. Scaderea secretiei lactate se poate intampla din multe cauze: stresul, reinceperea serviciului sau chiar crestrea brusca a bebelusului.
Furia laptelui
Furia laptelui (denumita si febra laptelui sau mastita) este o inflamatie acuta sau cronica a glandei mamare, cel mai adesea relationata cu alaptarea. Furia laptelui poate fi asociata cu lezarea tisulara, infectia sau ambele si este destul de comuna in randul femeilor care alapteaza. Furia laptelui poate afecta si femeile care nu alapteaza, in cazuri exceptionale.
Pastrarea laptelui matern
Pastrarea in conditii de siguranta a laptelui matern preocupa multe mamici. Pentru a pastra laptele matern in conditii propice trebuie sa alegi cutii care sunt sterilizate si etanse. Exista cateva tipuri de pungi pentru congelator pe care le poti cumpara de la magazin dar unele curg, au bule de aer si nu sunt etanse.
Alaptarea si efectul medicamentelor. Care sunt sigure?
Multe mamici care isi hranesc copiii la san se intreaba despre influenta medicamentelor asupra alaptatului. Specialistii spun ca este posibil sa iei medicamente chiar daca alaptezi, dar cu anumite precautiuni. Sunt foarte putine feluri de medicamente care sunt strict interzise in timpul alaptarii pentru ca pot cauza efecte secundare pentru bebelus sau pot opri lactatia.
Alimente pentru stimularea lactatiei
Exista de mult ideea ca anuminte alimente consumate ajuta la stimularea lactatiei. Multe dintre aceste idei sunt doar „leacuri babesti”, fara un temei stiintific care sa le stea la baza. Cu toate acestea, sunt cateva lucruri pe care tu poti sa le faci pentru stimularea lactatiei.
Stimularea lactatiei
Stimularea lactatiei reprezinta o preocupare comuna a multor mamici care alapteaza. Multe femei care alapteaza, la un moment dat, dintr-un motiv sau altul, au mai putin lapte. Scaderea lactatiei se poate intampla din multe cauze. Stimularea lactatiei se poate produce insa prin cateva metode. Stimularea lactatiei nu tine neaparat numai de de alimentatie ci si de starea de spirit a mamei. Afla cum se poate mari productia lactata in randurile de mai jos.
Mastita in alaptare
Mastita este o inflamatie a sanului cel mai adesea relationata cu alaptarea. Aceasta inflamatie poate fi asociata cu lezarea tisulara, infectia sau ambele. Una din cinci femei care alapteaza vor suferi de mastita in timpul primelor 6 luni de viata ale copilului.
Contraindicatii pentru alaptare
Este un lucru binecunoscut ca laptele matern reprezinta cea mai completa forma de nutritie pentru bebelusi, dar exista cateva cazuri speciale cand este contraindicat sa alaptezi. De obicei doctorul iti va spune daca nu este recomandabil sa alaptezi deloc sau numai o perioada din cauza unor probleme de santate ale tale sau ale copilului.
Importanta alaptarii bebelusului bolnav
Importanta alaptarii bebelusului bolnav trebuie cunoscuta de catre toate mamicile care hranesc bebelusul la san. Multe mamici nu stiu ca si bebelusul bolnav trebuie alimentat la san. Unele mamici sunt sub falsa impesie ca bebelusul bolnav nu trebuie alimentat la san, cand de fapt, el trebuie alimentat chiar mai mult in acea perioada.
Alaptatul in timpul noptii
Alaptatul in timpul noptii poate reprezenta o problema daca te depriveaza de somn sau daca bebelusul tau a devenit dependent de acest lucru. Faptul ca bebelusul tau se trezeste de mai multe ori pe noapte si nu se culca la loc decat dupa ce il alaptezi poate avea mai multe cauze.
Beneficiile alaptarii
Alimentatia la san prezinta multiple avantaje. Chiar daca vei alapta o perioada mai scurta de timp, sistemul imunitar al copilului va beneficia de laptele matern. Mai sunt si alte avantaje ale alaptarii:
Pozitii pentru alaptare
Cand vine vorba de pozitii pentru alaptare, a te simti confortabil si a-l face pe bebelusul tau sa se hraneasca usor sunt cele mai importante lucruri. Gasirea unei pozitii cu care esti mutumita poate fi o provocare dar va face din alaptat o activitate mult mai placuta, atat pentru tine cat si pentru bebelus. Orice pozitie ai alege in final asigura-te ca pozitia capului bebelusului este un pic in spate astfel incat sa poata sa isi indeparteze usor capul cand se hraneste.
Stimularea lactatiei si acupunctura
Acupunctura ofera niste solutii simple si eficiente pentru stimularea lactatiei. Exista anumite puncte cunoscute pentru efectul lor de a stimula secretia si ejectia laptelui, care, stimulate, au efecte foarte rapide si rezolva problema. Totul este sa dai de cineva care sa stie aceste puncte si sa te poata invata cum sa le folosesti daca ai aceasta problema.
Prima masa a bebelusului acasa
Prima masa a bebelusului acasa este o experienta foarte emotionanta pentru proaspata mamica. Alaptarea este calea cea mai naturala de a-i oferi bebelusului cel mai bun start in viata, insa doar pentru ca e naturala nu inseamna ca e si usoara. Este o actiune pe care mama si bebelusul trebuie sa o invete impreuna –insa merita efortul.
Alaptarea sugarului pe timpul noptii
Alaptarea sugarului, alimentatia la cererea copilului este cea mai fireasca. Alimentatia la cererea copilului inseamna hranirea copilului cat de des doreste, ziua si noaptea, fara orar de alimentatie sau o durata a suptului prestabilite.
Intarcatul copilului si bromcriptina
Bromcriptina este un produs farmaceutic frecvent folosit pentru ablactare (intreruperea lactatiei), faptul ca se poate utiliza si in alte afectiuni, nu-l contraindica in cazul dumneavoastra, si nici nu-i modifica efectul.
Mamelonul ombilicat
Mameloanele pot avea diferite forme: comune, plate, ombilicate, alungite si toate sunt normale, doar ca unele pot crea anumite dificultati de apucare a sanului de catre nou-nascut, dar acest lucru n-ar trebui sa constituie o piedica in calea alaptatului. Daca este invatat corect sa suga, nou-nascutul poate suge la orice fel de mamelon, deoarece el suge din san si nu din mamelon. Mamelonul reprezinta doar o treime din partea care ajunge in gura sugarului:
Secretia lactata
Secretia lactata este declansata si intretinuta de anumiti hormoni care includ in sistemele de reglare si reglarea nervoasa (raspunzatoare de secretia de ocitocina declansata la atingerea mamelonului sau supt, la auzul plansetului copilului, la....
Intarcarea, remedii pentru secretia lactata
Secretia lactata continua mai mult de cateva zile, totusi sanii nu dor si nu sunt in tensiune mai mult decat inainte (= nu sunt angorjati, cu alte cuvinte laptele curge singur)? Folositi (din ce in ce mai rar) un aparat de muls. Daca nu aveti si nici nu aveti bani sa va luati unul folositi un simplu pahar. Va veti chinui un pic, dar rezultatul final va fi acelasi. Ca medicatie folositi un diuretic, de exemplu Nefrix, 2 tb pe zi 5 zile la rand in priza unica dimineata.
Cum se alapteaza?
Dupa nastere este bine sa se alapteze la san cat mai repede, deoarece laptele mamei este essential pentru bebelus. In plus copilul are instinctiv dorinta de a suge.
Alaptarea, care sunt beneficiile laptelui matern?
Alaptarea este unul dintre cele mai importante momente ale mamei impreuna cu micutul ei. Pe langa multa dragoste, proaspata mamica trebuie sa stie ca ii ofera copilului toti nutrientii necesari unei cresteri sanatoase si ca laptele matern influenteaza starea de sanatate a copilului pe termen lung, mult dupa perioada de sugar.
Cum stimulam lactatia in perioadele de alaptare?
Laptele matern este principala sursa de hrana ce asigura sugarului necesarul zilnic de substante nutritive (proteine, vitamine, lactoza, substante minerale, factori antibacterieni, apa, grasimi) si anticorpi, din prima zi de nastere pana in jurul varstei de 6 luni – 1 an.
 
Всё про всё » Omul si Societatea » Copii » Totul despre alaptare
  • Страница 1 из 1
  • 1
Поиск:
 
Поиск
 

Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz
  •  




    С любовью © 2024
    Бесплатный хостинг uCoz